Wij willen onze gasten blij maken met mooie momenten

narline 002 - Narline Zuidwolde
Bullet N narline positief - Narline Zuidwolde
narline 002 - Narline Zuidwolde

Ten Arlo -Zes maanden is keihard gewerkt om het voormalige onderkomen van sterrenrestaurant De Groene Lantaarn, gelegen tussen Hoogeveen en Zuidwolde, om te toveren tot een gloednieuw restaurant zonder ‘sterrenstempel’: Narline, met de ondertitel: mooie momenten.

Eigenaren Hendrik-Jan Lip en Henriëtte Waaijenberg wisten al die tijd exact wat ze wilden en lieten zich niet van de wijs brengen. Door niemand. Ze voeren hun eigen koers en het is misschien juist die vastberadenheid die Narline zo haar eigen sfeer heeft gegeven.

Kerstverlichting
Rondom de monumentale boerderij uit 1768 aan de Hoogeveenseweg 17 is het bedrijvigheid alom. De tijd begint te dringen, waardoor gestaag maar opvallend genoeg zonder zichtbare stress wordt doorgewerkt. Iedereen weet zijn taak. Er wordt gemeten en gezaagd, terwijl ondertussen de oude lindenboom pal voor de entree wordt voorzien van sfeervolle kerstverlichting. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Zondag moet het allemaal klaar zijn. ,,En dat gaat lukken’’, zeggen de twee zelfverzekerd. Die middag vindt de officiële opening plaats van Narline, de droom én trots van het ondernemerskoppel uit Hoogeveen. Vanaf dinsdag worden de eerste officiële gasten ontvangen. De afgelopen dagen is al wel proefgedraaid, waarbij het aantal gasten en dus de druk steeds een beetje toenam. ,,Op het moment dat Hendrik-Jan maandag met het eerste bord de keuken verliet, voelde ik ineens een traan over mijn wang glijden’’, bekent Henriëtte. Dat haar partner na de verkoop van zijn aandeel in Grand Café Het Postkantoor drie jaar geleden, eindelijk weer kan doen wat hij het allerliefste doet: gasten blij maken met mooie momenten, raakt haar.

Rigoureus verbouwd
De boerderij, een rijksmonument, is het afgelopen halfjaar rigoureus verbouwd, waardoor met name aan de binnenzijde helemaal niets meer doet herinneren aan de oude Groene Lantaarn, het befaamde tweesterrenrestaurant, dat een halfjaar geleden is verhuisd naar Staphorst. ,,Het pand kende best wat verouderde elementen’’, vertelt Henriëtte. ,,Wat we bovenal wilden was dat onze gasten binnenkomen en niets herkennen van de oude indeling. En ja, dat is geloof ik wel gelukt’’, zegt ze met een lach.

De metamorfose is uitgevoerd met behoud van heel wat historische elementen. ,,Wij houden van historie en hebben ons echt in de geschiedenis van dit pand en zijn omgeving verdiept. We hebben een bouwhistorisch rapport laten opstellen, waarvoor de archieven zijn doorzocht naar informatie.’’ Die duik in de geschiedenis heeft de naam Narline opgeleverd, verwijzend naar buurtschap Ten Arlo, waar het restaurant onder valt en in de zestiende en zeventiende eeuw die naam droeg. Ook in de boerderij zelf hebben de nieuwe eigenaren vastgehouden aan de historie en zo hebben de ruimten onder meer de namen: Het Voorhuis, De Bijschuur, De linker Deel, De rechter Deel en Het Bakkershuisje gekregen. In Het Bakkershuisje, pal naast de keuken, kunnen herten, reeën en ander wild worden opgehangen. Het eerste wild is al een feit, dat de leergierige koks Daniël Barelds en Dylan van der Veen onder toeziend oog van chef-kok Maarten Dragt hebben leren villen. ,,Dat was supercool om te doen’’, vertellen de beide jongemannen.

Gebinten blikvanger
In het restaurant zijn vooral de gigantische oude gebinten een blikvanger. Henriëtte: ,,Ze waren donkerbruin, maar zijn allemaal gestraald tot hun oorspronkelijke kleur weer tevoorschijn kwam.’’ Het interieur oogt warm en sfeervol, mede door de gekozen kleuren waaronder goudtinten en diverse kleuren bruin. ,,Wij wilden ons niet laten leiden door trends. Voor ons dus geen groen. Wij houden van klassiek en chique, maar ook weer niet té. Zo hebben we bijvoorbeeld geen opgedekte maar ingedekte tafels’’, legt Hendrik-Jan uit.

Een ander detail dat naar vroeger tijden verwijst zijn de stalraampjes. De oude, lage deuren van de varkensstal zijn weliswaar nog zichtbaar, maar voorzien van glas. Op twee plekken is een uitbouw gerealiseerd die leidt naar de tuin. Aan de andere zijde is een nieuwe entree gecreëerd, die grotendeels van glas is. Die entree en beide doorgangen geven het geheel juist weer een moderne twist.

De verbouwing is begeleidt door B&O architecten uit Meppel, waar het ondernemersstel al lange tijd mee in gesprek was. ,,Dit bureau heeft veel ervaring met dergelijke oude panden. Daarnaast waren wij in de afgelopen jaren al tot een moodboard gekomen. Steeds als we iets zagen wat we mooi vonden, voegden we dat toe. Dat moodboard was ons houvast.’’

Tafels pronkstukken
Naast enkele opvallende accessoires, blijken drie tafels ware pronkstukken. Unieke tafels van de hand van kunstenaar Maarten Kierkels van Dokx uit Brabant. Een ervan is gemaakt van een Russische treinwagon, de ander van steenschotten en de derde van damwanden. Met name de enorme Chef’s Table nabij de bar en keuken is bijzonder, met daarin het servies van Narline ingelegd. ,,Aan deze tafel willen we een extra beleving creëren voor mensen die dat leuk vinden. Ze krijgen een kijkje in de keuken en worden volledig verrast.’’

De keuken, die op een nieuwe plek is gerealiseerd, is geheel nieuw. Uitgezocht door chef-kok Maarten samen met Hendrik-Jan. ,,Vergelijk het met een kind in de snoepwinkel’’, zegt Henriëtte met een lach. Hendrik-Jan: ,,Het ontbreekt Maarten aan niets. Dat is ook nodig om voor 180 personen te kunnen koken.’’ Een opvallend detail in de keuken: het kookeiland is letterlijk om een gebint heen gebouwd. Er wordt gasloos gekookt (inductie). ,,Duurzaamheid is in deze tijd van groot belang. Daarbij gaat het niet alleen om het gasloos koken, maar ook om hoe je met je producten omgaat. Zo hebben we bijvoorbeeld geen plastic rietjes, om een klein detail te noemen. En de producten waarmee we werken willen we zoveel mogelijk dicht bij huis of uit eigen tuin halen.’’

Het Voorhuis is omgebouwd tot kookstudio, waar kooklessen kunnen worden gegeven. Onder deze ruimte bevindt zich een wijnkelder, waar 66 verschillende soorten wijn op temperatuur liggen opgeslagen. ,,Vroeger was dat de aardappelkelder. De aardappels werden ernaar beneden gerold’’, weet Henriëtte.

Hendrik-Jan heeft samen met zijn chef-kok de bouw op de voet gevolgd. Alle dagen waren zij om 7.00 uur ter plaatse en zorgden ervoor dat alles aan het eind van de dag weer opgeruimd was, zodat de werklieden de volgende dag weer met een schone lei konden beginnen. ,,We hadden een goed bouwteam, dat perfect op elkaar was afgestemd. Het was duidelijk dat iedereen hier graag aan het werk was. Logisch, want hier kon eenieder zijn vakmanschap, immers maatwerk, laten zien.’’

Checklist
Nog even terug naar het begin, naar de allereerste bezichtiging, die beiden nog als de dag van gisteren herinneren. ,,Dat was 14 februari dit jaar. Twee dagen eerder was duidelijk geworden dat een project waar wij mee bezig waren, niet doorging. Toen hebben wij contact gezocht met de toenmalige eigenaar van dit pand. Wij waren ondertussen reeds dik twee jaar aan het kijken naar mogelijkheden voor het starten van een nieuwe zaak. We hadden een heel lijstje van eisen, simpelweg een checklist waaraan de locatie moest voldoen. Zo wilden we niet alleen lunch en diner kunnen verzorgen, maar ook trouwerijen, feesten en partijen, zakelijke bijeenkomsten, wijnproeverijen, private dining, wandelingen met de boswachter met aansluitend een etentje en ga zo maar door. Tijdens de eerste bezichtiging was voor ons direct duidelijk: alles wat wij willen kan hier.’’ Een van die wensen is zelfs de realisatie van een hotel. ,,Dat is wat wij heel erg graag willen, maar in de toekomst’’, benadrukt Henriëtte.

Inmiddels wordt zelfs al gewerkt aan de naastgelegen vrijstaande schuur, eveneens een rijksmonument. ,,Daar is nooit iets aan gedaan, maar hij is prachtig. Wij willen die ruimte graag inrichten voor trouwerijen en als feestlocatie’’, vertellen ze. De bedoeling is dat deze schuur in het voorjaar in gebruik kan worden genomen.

Het is volgens Hendrik-Jan nu vooral zaak om zo snel mogelijk van het ‘sterrenstempel’ af te komen. ,,Wij bieden gerechten voor een keurige menuprijs. Je kunt bij ons aan de bar zitten met een bitterbal en een biertje, maar ook kiezen voor oesters met een mooie fles wijn erbij. Met onze menukaart, die heel divers is maar toch betaalbaar, onderscheiden we ons ten opzichte van de andere horeca in de regio’’, weet Hendrik-Jan. Henriëtte vult aan: ,,We willen bovendien met eigen producten gaan werken. We krijgen een kas in de tuin voor groenten.’’ Enthousiast wijst ze naar wekpotten in een stellage nabij de bar. ,,Kijk, dat zijn al aardperen uit eigen tuin.’’

Het complete team bestaat uit zo’n dertig personen, waarvan heel veel medewerkers veel horecaervaring hebben. Hendrik-Jan is samen met sommelier/vinoloog Arnold Krikken gastheer. Henriëtte en Karianne Dragt bemensen de ‘achterzijde’, oftewel zij houden zich bezig met Marketing & Communicatie en HR.

‘Positief gespannen’
De komende dagen worden de laatste puntjes op de i gezet. Op de ‘to-do list’ onder meer de terreininrichting, de afwerking van de gevel, het goed inregelen van de verlichting en een optimale klimaatcontrole. Slapeloze nachten hebben de twee nauwelijks tot niet gekend en ook voor deze laatste dagen voor de opening, maken ze zich geen zorgen. ,,Wij zijn positief gespannen’’, zegt Hendrik-Jan diplomatiek. Dan eerlijk: ,,De verbouwing ben ik wel zat. Waar ik energie van krijg is anderen mooie momenten geven. Ik kan niet wachten om daarmee te beginnen.’’

Door Nicole Donkervoort. 7 december 2019 om 20:05 uur

Bron: hoogeveenschecourant.nl

Comments are closed.

0
    WINKELMAND
    Uw winkelmand is leegTerug